Omais- ja perhehoidon tuki

Lähetä tukipyyntö Omat tukipyyntöni
Tervetuloa
Kirjaudu

Omaishoitaja - näin käytät palvelua

Omaishoitajan ohje palvelun käyttöön sekä hoito- ja vapaapäivien raportointiin

SISÄLTÖ

Näin pääset raportoimaan

Kun olet kirjautunut Oima-palveluun, voit tarkastella toimeksiantosopimuksiasi ja raportoida hoitopäiviä. Siirry Sopimukset -näkymään palvelun ylävalikosta.

Palveluun tallennetut toimeksiantosopimukset näkyvät voimassaolon mukaisesti omilla välilehdillään. Mikäli sopimuksia on useita, erotat ne hoidossa olevan henkilön sekä hoitomuodon perusteella.

Klikkaamalla Hoidon järjestämisestä vastaava kunta kohtaa, voit tarkastella haluamaasi sopimusta ja ohjaudut kyseisen sopimuksen Yhteenveto sivulle.

Sopimuksen vasemmasta laidasta voit tarkastella erikseen Yhteenvetoa, Palkkiomuutoksia, Palkkiolaskelmia ja Kertyneitä vapaita.

Hoitopäivien raportointi tapahtuu hoitojaksojen kalenterinäkymässä, jonne pääset klikkaamalla Sopimukset-näkymässä halutun sopimuksen kohdalla Hoitopäivät-toimintoa.

Sama Hoitopäivät-toiminto löytyy myös sopimuksen Yhteenveto-näkymän ylälaidasta.

Vinkki: Mikäli sinulla on useampi hoidettava, ja olet jo tallentanut yhdelle hoitojaksolle hoitopäiväsi, voit vaihtaa toisen hoidettavan hoitojaksolle valitsemalla toisen hoidettavan henkilön Hoidettava - valikosta. Tämä nopeuttaa useamman hoidettavan hoitopäivien kirjaamista.

Hoitojaksot käsitellään aikajärjestyksessä alhaalta ylöspäin.

Hoitopäivien raportointi

Päivän tyypeissä on käytettävissä erilaisia lisävalintoja esimerkiksi mikäli hoitopäivä on peruuntunut hoitajasta johtuvasta syystä. Tarkista kuntakohtaiset käytännöt lisävalinnoista eri tilanteissa palkkionmaksustasi vastaavalta taholta.

Hoitopäivä

Klikkaa päivää kalenterista ja lisää Hoitopäivä. Vuorokausipalkkio sopimuksilla voit vielä syöttää hoitoajan. Tämä ei ole kuitenkaan pakollista, vaan tyhjä hoitopäivä vastaa koko vuorokautta. Tallenna ja seuraava vie suoraan seuraavan hoitopäivän raportointiin. Voit myös liikkua näppäimistön Enter- painikkeella seuraaviin päiviin.

Huom. Mikäli hoitopalkkion perusteena on Kuukausipalkkio, ei Hoitopäiviä tarvitse raportoida erikseen ennen vahvistusta, ainoastaan poikkeukset tulee raportoida ( koulutuspäivä, irtisanomisaika, peruuntunut hoitopäivä, peruuntunut hoitopäivä (palkaton), omaishoidon vapaa, omaishoidon vapaa etukäteen, omaishoidon lisävapaa)

Monisyöttö

Kun klikkaat Monisyötön aktiiviseksi, voit raportoida useamman päivän kerralla mikäli Päivän tyyppi ja tiedot ovat täysin samat. Valitse ensin kalenterista kaikki päivät, arkipäivät tai yksitellen klikkaamalla haluamasi päivät ja paina sen jälkeen Muokkaa päiviä. Tätä toimintoa voidaan käyttää myös siten, että valitset päivät näppäimistön Ctrl-painike pohjassa ja sen jälkeen Muokkaa päiviä.

Peruuntunut hoitopäivä ja palkaton peruuntunut hoitopäivä

Raportoi Peruuntunut hoitopäivä omalla tyypillä. Voit myös merkitä päivän keskeytyneeksi hoitajasta johtuvasta syystä.

Omaishoidon vapaat

Raportoi vapaapäivät omalla hoitopäivän tyypillä. Laatikossa näkyy vapaapäivän tyypin kohdalla jäljellä olevien vapaiden lukumäärä, jotka ovat kertyneet palvelussa ja/tai tuotu palkkionmaksajan toimesta toimeksiantosopimuksen siirtyessä Oima-palveluun. Käytä tyyppiä vapaa etukäteen, mikäli kunta on myöntänyt palvelussa tulevaisuudessa kertyviä vapaita käytettäväksi, eikä varsinaisia kertyneitä vapaita ole käytettävissä. Mahdolliset myönnetyt lisävapaat tallennetaan myöskin omalla tyypillään.

Vapaita käytetään tuntipohjaisesti, jolloin vapaakertymä näkyy työaikalajivalinnassa edelleen päivinä ( ja mahdollisina tunteina), mutta vapaan käyttämä tuntimäärä pitää erikseen merkitä vapaakirjaukseen. Sama periaate koskee myös etukäteen myönnettäviä vapaita.

Raportoidun päivän korjaaminen

Voit korjata raportoituja hoitopäiviä niin kauan, kun et ole vahvistanut hoitojaksoa. Avaa päivä kalenterista ja vaihda päivän tyyppi eriksi, tai Tyhjennä hoitopäivä kokonaan. Muista tallentaa hoitopäivän muuttunut tai poistettu kirjaus.

Hoitojakson huomautukset

Hoitojakson huomautuksiin voit kirjoittaa tarvittaessa hoitojaksoon liittyvän kommentin, jonka palkkionmaksaja käsittelee.

Hoitojakson vahvistus

Kun hoitojakson raportointi on valmis, Vahvista hoitojakso.

Jos olet tehnyt kirjauksia hoitojaksolle, saat vahvistamisen yhteydessä yhteenvedon tekemistäsi kirjauksista.

Jos vahvistat hoitojaksoa, jolla ei ole lainkaan merkintöjä, vahvistusikkuna näyttää tältä:

Hoitojakson tilaksi muodostuu Hoitaja hyväksynyt. Hyväksytyn hoitojakson kohdalla näkyy myös päivämäärä ja kellonaika, milloin olet vahvistuksen tehnyt.

Mikäli vahvistat hoitojakson virheellisillä tiedoilla, voit pyytää palkkionmaksajaa palauttamaan jakson sinulle muokattavaksi tai pyytää palkkionmaksajaa tekemään korjauksen ennen palkkiosi maksuun siirtämistä.

Palkkiolaskelman tarkastelu

Kun palkkionmaksaja on hyväksynyt hoitojakson maksuun, jakson tilaksi muodostuu Hyväksytty ja pääset tarkastelemaan Palkkiolaskelmaa Hoitopäivät - näkymään muodostuvan painikkeen kautta.

Löydät palkkiolaskelmat myös palvelun ylävalikosta Palkkiot - näkymästä

Palkkionmaksujen listaukselta pääset tietylle laskelmalle klikkaamalla Näytä palkkiolaskelma

Huom. Mikäli sinulle tulee kysyttävää palkkionmaksuusi liittyen, löydät palkkionmaksustasi vastaavan tahon yhteystiedot palkkiolaskelmaltasi.

Veroraportti

Veroraportti on tulossa saataville kevään aikana.